Munn og tannproblem ved systemisk sklerose

Print Friendly
Share Button

Definisjon

Systemisk sklerose kan i noen tilfeller gi store problemer med munn, kjeve, tenner og tannkjøtt. Plagene går klart ut over livskvaliteten. Sykdommen omfattes derfor av NAV/HELFO’s ordning med mulig refusjon for tannlegeutgifter.

Mikrostomi

Betyr liten munn. Strammhet rundt munnen er vanlig og hos noen blir det vanskelig å åpne tilstrekkelig for god tannpuss og annen tannpleie.

Bensubstansen i kjeven

Ben kan absorberes (osteolyse) og svekkes. Dette medfører at tannrøtter svekkes og tenner kan løsne, falle ut eller at det blir behov for og trekking. Problemet ser ut til å øke med langvarig sykdom, men er antakelig uavhengig av gapeevne. Forekomsten anslås til ca 10% ved systemisk sklerose og påvises ved panoramabilder med røntgenapparat hos tannlege.

Tørr munn (xerostomi)

Vanlig og kan forårsake lignende problemer som ved Sjøgren s sykdom. Ubehag og smerter i munnhulen forårsaket av soppinfeksjon med candida er da ganske vanlig. Behandling med soppmidler via resept fra lege hjelper. Spesielle medikamenter (legen kan skrive ut på spesialresept) som ”Salagen” og ”Evoax” kan gi bivirkninger blant annet fra hjertet og er ikke spesielt effektive. De er derfor lite brukt.

Karies som forårsaker hull i tenner er mer vanlig ved tørr munn. Medvirkende problemer med tannpuss og annen pleie på grunn av redusert gapeevne er mulig.

Ømfintlige tenner. Tennene kan uavhengig av karies bli ømfintlige for kald luft, varm eller kald mat og drikke eller tannpuss.

Tannproteser og implantater kan forårsake problemer med sårdannelser på grunn av tørr munn, gnisninger, sår og infeksjoner.

Amalgam og kvikksølv

Det er ikke vist at amalgam (inneholder kvikksølv) forårsaker systemisk sklerose eller andre autoimmune sykdommer. Eksponering for store doser slik som tannpleiere, tannleger og arbeidere i produksjonen utsettes for er imidlertid uheldig. Amalgam erstattes nå oftest med andre fyllingsmaterialer.

Forebygging: Unngå røking. God munnhygiene med hyppig vann og produkter mot tørr munn. Sukkerfri tyggegummi kan stimulere spyttproduksjonen. Egnet tannpasta (Zendium) som ikke skummer, regelmessig besøk hos tannlege og/eller tannpleier er aktuelt. Tannproteses skal renses og skylles daglig og brukes ikke om natten. Unngå sukker- og/eller syreholdige drikker.

Refusjon for tannelgebehandling

Litteratur

Systemisk sklerose, BINDEVEVSSYKDOMMER.no

Palm