Definisjon
I over 30 år har det vært mistanke om at silikonbrystproteser kan forårsake systemiske bindevevssykdommer eller utløse forhøyede revmaprøver (antistoff), også kalt «Breast Implant Illness»» eller «silikonsyke». Intensiv forskning de siste årene har undersøkt denne problemstillingen grundig, og resultatene fra store studier med lang oppfølging gir oss nå mer kunnskap, selv om det fortsatt er uenighet i det medisinske miljøet (se også ASIA-syndromet).
Aktuelle resultater fra forskning på systemiske bindevevssykdommer
Forskningen på sammenhengen mellom silikonbrystproteser og systemiske bindevevssykdommer (inkludert (dermato-) myositt, systemisk sklerose, Sjøgrens syndrom og revmatoid artritt (RA)) har gitt noe motstridende resultater. Noen studier viser en sammenheng, mens andre ikke gjør det.
Studier som ikke fant sammenheng:
- Sanches-Guerrero J og medarbeidere publiserte i 1995 en studie som fulgte 87 501 friske sykepleiere i USA i gjennomsnittlig 9,9 år. Studien fant ingen sammenheng mellom silikonbrystproteser og revmatisk bindevevssykdom.
- Balk EM og medarbeidere publiserte en gjennomgang av 32 studier publisert i 2016 og konkluderte med at det ikke var mulig å trekke noen sikre konklusjoner om langtidsvirkningene av silikonbrystproteser på helsen.
Studier som viser sammenheng:
- En studie fra 2018 med 24 651 kvinner med implantater og 98 604 kontrollpersoner viste at kvinner med silikonbrystproteser har en noe økt risiko for å utvikle autoimmune sykdommer, spesielt Sjøgrens syndrom, systemisk sklerose eller sarkoidose (referanse: Watad A, 2018). Risikoen var 1,5-2 ganger høyere, men siden dette er sjeldne sykdommer, forblir den totale forekomsten lav.
- En stor studie fra det amerikanske legemiddelverket (FDA) med 99 993 pasienter viste en sammenheng mellom silikonimplantater og økt forekomst av Sjögrens syndrom, systemisk sklerose og revmatoid artritt. Studien fant også økt risiko for dødfødsler og føflekkreft (melanom) Bare ett tilfelle av lymfom-typen BI-ALCL ble rapportert (Coroneos CJ, 2019).
Mulige årsaker og mekanismer
Det er uklart om det er silikonet i seg selv eller selve inngrepet som kan være årsaken til økt risiko for bindevevssykdommer. Alle kirurgiske inngrep kan aktivere immunsystemet, og det er mulig at dette kan utløse eller forverre autoimmune sykdommer. Det mangler studier som sammenligner silikonimplantater med andre typer implantater, så det er vanskelig å trekke sikre konklusjoner.
Lekkasje fra silikonproteser (sprukne bryst-proteser). Studier viser at forekomsten av bindevevssykdommer ikke er høyere hos kvinner med skadde eller sprukne silikonproteser. Dette til tross for at produsenten Dow Corning måtte utbetale enorme erstatningsbeløp, noe som førte til konkurs. Det er imidlertid funnet spor av silikon i leveren hos noen kvinner, noe som kan være et potensielt helseproblem. Dagens proteser er laget for å være mer holdbare og lekkasjesikre enn tidligere (referanse: Baek WY, 2014).
Antistoff i blodprøver: Ulike studier har undersøkt om det er en sammenheng mellom silikonbrystproteser og antistoff i blodprøver (ANA, revmatoide faktorer, kardiolipin-antistoff og silikat-antistoff), men det er ikke funnet noen klare sammenhenger.
Fjerning av silikonimplantater: Det er begrenset med data på effekten av å fjerne silikonimplantater, men noen studier tyder på at det kan redusere revmatiske plager hos en del pasienter som utviklet inflammatorisk revmatisk sykdom etter å ha fått implantater (referanse: Tervaert, C, 2017).
ASIA syndromet: ASIA-syndromet (Autoimmune/inflammatory syndrome induced by adjuvants) er en tilstand der man antar at immunrelaterte autoimmune sykdommer utløses av adjuvans i vaksiner, andre tilsetningsstoffer eller implantater hos genetisk disponerte personer (referanser: Shoenfeldt Y, 2011; Borba V, 2020). Revmatisk sykdom ved silikonbrystproteser kan sees på som et eksempel på ASIA-syndromet. De vanligste diagnosene kan være sarkoidose, Sjøgrens syndrom, udifferensiert systemisk bindevevssykdom og lymfom/lymfekreft (referanse: Borba V, 2020). Det er imidlertid viktig å merke seg at det ikke er enighet i fagmiljøet om ASIA-syndromet er en reell tilstand (referanse. Cervera R, 2011).
Bryst-implantat sykdom / «Breast Implant Illness»: «Breast Implant Illness» er ikke en veldefinert tilstand, og symptomene kan variere. Vanlige symptomer inkluderer utmattelse, ledd- og muskelsmerter og tørrhetsfølelse i slimhinner. Forskning har ikke funnet sikre holdepunkter for en sammenheng mellom disse symptomene og silikonbrystproteser. (referanser: Tervaert, C, 2017; Kaplan J, 2021).
Fibromyalgi. Studier viser ingen økt forekomst av fibromyalgi etter silikonproteser, men det er mulig at smerter relatert til inngrepet kan forverres.
Kreft. Data tyder på at en sjelden type kreft, anaplastisk storcellelymfom (BIA-ALCL), kan forekomme noe hyppigere etter silikonbrystproteser. Det er imidlertid svært få som rammes av denne komplikasjonen. Median tid før kreften ble påvist var 9 år (referanse: Berlin E, 2018).
Restylane og andre fyllstoffer: Restylane er mer lik kroppens egne stoffer enn silikon, men reaksjoner og bivirkninger kan likevel forekomme (referanse: Lafaille P, 2010). Det frarådes å bruke slike fyllstoffer dersom man har en aktiv systemisk bindevevssykdom (Lupus, MCTD, myositt, Sjøgrens, systemisk sklerose), vaskulitt eller annen autoimmun sykdom (referanse: Boulle, 2015).
Oppsummering
Nyere forskning tyder på en mulig sammenheng mellom silikonbrystproteser og økt risiko for noen autoimmune sykdommer, spesielt Sjögrens syndrom, systemisk sklerose og revmatoid artritt. Sykdomsforekomsten er imidlertid lav, og de fleste kvinner med silikonproteser opplever ingen problemer. Det er mulig at silikonimplantater kan øke risikoen for å aktivere eksisterende autoimmun sykdom eller gi mer smerter ved fibromyalgi. Kvinner som har eller er disponert for autoimmune sykdommer bør derfor være forsiktige og vurdere nøye om fordelene ved brystproteser oppveier den potensielle risikoen.
Litteratur
- Hoa S, 2021
- Ahyeh B, 2021
- Kaplan J, 2021
- Coroneos CJ, 2019
- Watad A, 2018
- Lipwoth L Holmich LR McLaughlin JK, 2011
- Grans Revmakompendium