Leddsykdommer 4.5/5 (2)

Share Button
Leddsykdom med Artritt og Achillessene-betennelse ved Psoriasisartritt. Kivelevitch D, Biologics (2014). CC BY-NC 3.0

Definisjon

Sykdom i ledd (leddsykdom, artropati) har ulike årsaker og forløp og angriper i ulike aldre. Felles er at leddsykdom medfører smerte, redusert bevegelighet eller ustabile ledd, noe som går utover den fysiske funksjonen. Ulike sykdommer listet opp nedenfor har lenker til mer informasjon.

Sykdomsårsaker og symptomer

Artritt er leddbetennelse. Barn, ungdom og eldre kan angripes. Det finnes ulike former for artritt som er kort listet opp nedenfor (med lenker til egne sider med mer informasjon). En egen, mer omfattende side om artritt finnes her. Artrose oppstår oftest blant eldre personer eller etter tidligere skader. Hofter, knær, tommelledd, stortær og rygg er de vanligste lokalisasjonene.

Infeksiøs artritt

Kjennetegnes ved ofte sterke smerter varme og rødhet over det angrepne ledd (sjelden flere betente ledd)

Revmatiske betennelser (inflammatorisk revmatisk sykdom)

 Artrose (slitasjegikt)

Diagnose

Leddsykdommer påvises først og fremst ved undersøkelse hos lege. Diagnosen baseres på følgende

Behandling av leddsykdom

De ulike leddsykdommene behandles forskjellig. Felles er å lindre smerte der paracetamol etterfulgt av NSAIDs (ibuprofen, naproksen, diklofenak med flere) er første valgene. Vennligst les mer om behandlingen via lenkene til de enkelte sykdommene ovenfor. Fysioterapeuter kan bidra med viktige øvelser for bevegelighet og styrke, noe som ofte bedrer funksjonen eller holder den ved like.

Henvisning til spesialist

Ved alle former for artritt bør en henvises til spesialist i revmatologi. Ved artrose i store ledd som hofter og knær kan ortopeder vurdere om det er behov leddprotese. Infeksjon i ledd behandles også ofte av ortopeder.


Denne siden har hatt 2 besøk i dag

Vennligst vurder denne siden