Definisjon
Tubulo-interstitiell nefritt og uveitt syndrom (TINU syndrom) er en sjelden autoimmun sykdom som angriper både øynene og nyrene. Betennelse i øynene (uveitt): Uveitt er en betennelse i uvea, den midterste delen av øyet som består av regnbuehinnen, strålelegemet og årehinnen. Betennelse i nyrene (tubulo-interstitiell nefritt): Nefritt er en betennelse i nyrene, og i dette tilfellet er det betennelse i nyretubuli (små rør i nyrene) og vevet rundt disse (interstitiet). Selv om TINU syndrom kan ha symptomer som ligner på revmatiske sykdommer, behandles og følges tilstanden vanligvis opp av øyelege og nefrolog (nyrelege). Tilstanden ble først beskrevet 1975.
Forekomst
TINU syndrom er en sjelden tilstand som oftest rammer ungdom og tenåringer, men den kan også debutere i voksen alder. Kvinner rammes tre ganger så ofte som menn. TINU utgjør ca. 5% av tilfellene med akutt nyrebetennelse i form av interstitiell nefritt og 0.1-2% av uveitter (referanse: Lopez BO, 2021).
Symptomer
Symptomene på TINU syndrom kan variere, men vanlige symptomer er:
- Generelle symptomer: Feber, utmattelse, vekttap og magesmerter.
- Øyesymptomer: Smertefulle, røde øyne med nedsatt syn og lysskyhet. Betennelsen rammer ofte begge øynene.
- Nyresymptomer: Tegn på nedsatt nyrefunksjon, som for eksempel redusert urinproduksjon og hevelser i kroppen.
- Ledd- og muskelsmerter: Forekommer hos noen pasienter. telse, vekttap, mage/flanke-smerter er vanlig. Mange har revmatiske symptomer. I et materiale hadde 17% leddsmerter og muskelsmerter (referanse: Mandeville JTH, 2001).
- Tarmsymptomer: Magesmerter og diaré kan forekomme hos noen pasienter, da TINU syndrom i noen tilfeller kan være assosiert med inflammatorisk tarmsykdom (IBD) (opp til 23% av tilfellene) (referanse: Oikonomou K,2011).
Undersøkelsesfunn
For å stille riktig diagnose er det viktig med en grundig utredning som inkluderer sykehistorie, klinisk undersøkelse, blodprøver, urinprøver, og eventuelt bildediagnostikk og biopsier.
Sykehistorie: Kartlegging av symptomer og tidligere sykdommer.
Klinisk undersøkelse kan påvise øyebetennelse, oftest uveitt på begge øyne. Hos 80% er øye-manifestasjonene på begge øyen (bilateralt). Tegn til redusert nyrefunksjon kan også påvises.
Blodprøver: Måling av inflammasjonsmarkører (CRP, SR), nyrefunksjon (kreatinin, GFR), blodceller og immunglobuliner. Økt antall eosinofili hvite blodlegemer kan ses og forhøyet kreatinin og nedsatt GFR ved nyremanifestasjon. Også høye immunglobuliner med forhøyet IgG4 subklasse forekommer.
Urin: Analyse av urin for å se etter protein og blodceller.
Avføringsprøve (kalprotektin): Kan være aktuelt ved mistanke om inflammatorisk tarmsykdom.
Nyrebiopsi. Vevsprøve fra nyren for å bekrefte diagnosen og utelukke andre årsaker til nyrebetennelse: «Akutt tubulo-interstitiell nefritt og tubulære lesjoner» (referanse: Mandeville JTH, 2001). I tillegg kan vevsprøve kan indikere at IgG4 relatert sykdom foreligger i noen tilfeller.
Øyeundersøkelse: Grundig undersøkelse av øynene hos øyelege.
Lignende sykdommer (differensialdiagnoser)
Fordi TINU syndrom er en sjelden tilstand med symptomer som kan ligne på andre sykdommer, er det viktig å utelukke disse differensialdiagnosene. Her er noen av de viktigste:
- Systemisk lupus (SLE): En autoimmun sykdom som kan angripe flere organer i kroppen, inkludert nyrer og øyne
- Sjøgrens syndrom: En autoimmun sykdom som primært rammer kjertler som produserer spytt og tårer, men som også kan gi betennelse i andre organer, inkludert nyrer.
- Behçets sykdom: En sjelden sykdom som forårsaker betennelse i blodårene og kan gi symptomer som ligner på TINU syndrom, inkludert uveitt og munnsår.
- ANCA-assosierte vaskulitter: En gruppe sykdommer som forårsaker betennelse i små blodkar og kan ramme både nyrer og øyne.
- Sarkoidose: En sykdom som forårsaker betennelse i ulike organer, inkludert lunger, hud, øyne og nyrer.
- Infeksjoner: Visse virus- og bakterieinfeksjoner kan gi symptomer som ligner på TINU syndrom.
- Kreft: I sjeldne tilfeller kan kreft gi symptomer som ligner på TINU syndrom.
Behandling
Behandlingen av TINU syndrom består vanligvis av:
- Kortison øyedråper og prednisolon tabletter (referanse: Habib GS, 2003).
- Immundempende legemidler: Kan være nødvendig i tillegg til kortison hos noen pasienter. (referanse: Joyce E, 2017).
Prognose
Prognosen ved TINU syndrom varierer. Nyresvikten går helt tilbake hos omtrent 64% av pasientene, mens 13% kan trenge nyretransplantasjon på sikt. Øyebetennelsen kan komme tilbake (residivere) hos 40%. Tidlig diagnose og god respons på behandling er viktig for en god prognose. (referanse: Baker RS, 2004)