Definisjon
Vaskulitt er en betennelse i blodårene. Den skyldes ikke infeksjon, men en feil i kroppens eget immunforsvar (autoimmun sykdom). Det finnes flere typer vaskulitt, og disse kan ramme blodårer av ulik størrelse. Sykdommen kan dermed skade ulike organer i kroppen, avhengig av hvilke blodårer som er betente. Vaskulitt hos barn deles inn i ulike typer basert på symptomer, blodprøver og vevsprøver. Den vanligste typen hos barn er Henoch-Schönleins purpura (IgA vaskulitt).
Symptomer på vaskulitt
Symptomene på vaskulitt varierer avhengig av hvilken type vaskulitt barnet har, og hvilke organer som er rammet. Vanlige symptomer er slapphet, nattesvette og litt feber. Utslett, ledd- og muskelsmerter kan også forekomme.
Undersøkelser
Legen vil undersøke barnet og spørre om symptomene, når de startet og hvordan de har utviklet seg. Ved undersøkelsen vil legen blant annet se etter tegn til redusert blodsirkulasjon i hender og føtter, utslett og smerter over store blodårer. Blodprøver kan vise tegn på betennelse, og urinprøver kan avdekke om nyrene er påvirket. Noen ganger er det nødvendig med bildediagnostikk, som CT, eller vevsprøver (biopsi) for å stille diagnosen.
Lignende tilstander/ Differensialdiagnoser
Vaskulitt kan ligne på andre sykdommer, og det kan være vanskelig å stille diagnosen tidlig i sykdomsforløpet. Andre mulige årsaker til lignende symptomer kan være infeksjoner, andre revmatiske sykdommer, autoinflammatoriske febersyndromer og kreft.
Behandling
For å hindre skade på organer er det vanligvis nødvendig med immundempende legemidler (DMARDs og biologiske legemidler) i en periode. Disse legemidlene demper betennelsen i blodårene. Behandlingen tilpasses individuelt, og avhenger av hvilken type vaskulitt barnet har. Henoch-Schönleins purpura har ofte et mildt forløp, og man er derfor mer tilbakeholden med sterke medisiner ved denne typen vaskulitt.
Noen vaskulitt-sykdommer hos barn
- Behcets sykdom kjennetegnes av tilbakevendende sår i munn og underliv, kviselignende hudforandringer, og noen kan få blodpropp eller øyebetennelse.
- Granulomatose med polyangiitt (GPA) (Wegeners Granulomatose): GPA kan gi symptomer som tett nese og bihuler, neseblødninger, røde øyne, leddsmerter og nyrebetennelse. Noen kan også få lungeblødning. Blodprøver med utslag i ANCA og undergruppen PR3-ANCA påvises vanligvis.
- Henoch-Schönleins purpura (IgA vaskulitt). gir ofte et småprikket utslett (petekkier), særlig på leggene, magesmerter, leddbetennelse (artritt) og nyrebetennelse (urin med proteiner og blod).
- Kawasakis syndrom (mucocutant lymfeknutesyndrom): Kawasakis syndrom er en alvorlig sykdom med høy feber, røde øyne, sprukne lepper, utslett, rød tunge og hovne lymfeknuter.
- Mikroskopisk polyangiitt (MPA): MPA rammer oftest nyrene, men kan også gi hudforandringer, lungeproblemer, leddsmerter og øyebetennelse. Blodprøver med utslag i ANCA og undergruppen MPO forventes
- Polyarteritis nodosa (PAN) hos barn og DADA2: PAN hos barn og DADA2 kan gi langvarig feber, muskelsmerter, kalde fingre, hudforandringer og knuter under huden. En alvorlig komplikasjon er hjerneslag.
- Takayasus arteritt Takayasus arteritt gir ofte nattesvette, feber, smerter i hals og bryst, og smerter i en arm ved aktivitet.
Litteratur
Barn med Revmatisk sykdom, BINDEVEVSSYKDOMMER.no