Serumsyke, Hypersensitivitetsreaksjon 4.5/5 (4)

Share Button
Serumsyke; Seo HJ, Asia Pac Allergy, 2015. CC BY-NC 3.0

Definisjon

Serumsykdom er en overfølsomhetsreaksjon som oppstår når kroppens immunsystem overreagerer på et stoff, ofte et fremmed protein. Dette kan for eksempel skje etter vaksinasjon, bruk av visse medisiner eller injeksjon av blodserum. Reaksjonen skyldes dannelse av immunkomplekser, som er komplekser av antistoffer og antigener. Disse immunkompleksene kan avleires i ulike vev og organer og forårsake betennelse. Lignende tilstander er serumsykdom-lignende reaksjon (SSLR = serumsickness-like reaction), hypersensitivitetsreaksjon og Type III hypersensitivitets-reaksjon).

Årsak

Ved Serumsyke reagerer vårt immunsystem med å danne Immunkomplekse etter vaksinasjon, antibiotika (for eksempel Trimetoprim-sulfa), infeksjoner (streptokokker, hepatitt B eller Hepatitt C), rituksimab, infliksimab (ved ny behandling etter mer enn 20 uker pause får 25% reaksjon, sjeldnere ved samtidig bruk av metotreksat).

Symptomer

Symptomene på serumsykdom oppstår vanligvis 1-2 uker etter eksponering for det utløsende stoffet. Vanlige symptomer er:

I noen tilfeller kan serumsykdom gi mer alvorlige symptomer, som for eksempel:

  • Betennelse i nyrene (glomerulonefritt)
  • Betennelse i nervesystemet (nevritt)
  • Betennelse i blodårene (vaskulitt)

Undersøkelser

Diagnosen serumsykdom stilles basert på sykehistorie, symptomer og blodprøver. Blodprøver kan vise tegn på betennelse (forhøyet SR og CRP), blodcelleforandringer med neutropeni, eosinofili og trombocytopeni (mild), samt lave nivåer av komplementfaktorer (C3 og C4) og eventuelt tegn på organskader. Ved nyrebetennelse kan urinprøve vise proteiner og noen røde blodlegemer (ikke sylindre).

Lignende tilstander (differensialdiagnoser)

Flere tilstander kan gi symptomer som ligner på serumsykdom:

  • Erythema multiforme (affiserer også hånd- og fotsåler): En akutt hudreaksjon som kjennetegnes av karakteristiske «målskive»-lesjoner, ofte på hender og føtter, og kan skyldes infeksjoner (f.eks. herpes simplex) eller medisiner. Kan ligne på serumsyke på grunn av hudutslett (inkludert blemmer i noen tilfeller) og potensielt leddsmerter.
  • Lupus (Systemisk Lupus Erythematosus, SLE): En kronisk autoimmun sykdom som kan påvirke mange organer, inkludert hud, ledd, nyrer og hjerte. Kan ligne på serumsyke på grunn av utslett (inkludert sommerfuglutslett i ansiktet), leddsmerter, feber og generell sykdomsfølelse. Begge tilstander involverer immunkomplekser.
  • Revmatisk feber: Hos barn (migrerende artritt): En betennelsessykdom som kan oppstå etter en ubehandlet streptokokkinfeksjon i halsen, og som kan påvirke ledd, hjerte, hud og nervesystemet. Kan ligne på serumsyke på grunn av feber, leddsmerter (som kan «flytte» seg fra ledd til ledd), utslett og potensiell hjertesykdom. Begge er immunmedierte reaksjoner.
  • Reaktiv artritt: En leddbetennelse som utløses av en infeksjon et annet sted i kroppen (f.eks. urinveier eller mage-tarmkanal). Kan ligne på serumsyke på grunn av leddsmerter, utslett og noen ganger feber. Begge er reaksjoner på en ekstern faktor (henholdsvis infeksjon og fremmed protein/medikament).
  • Steven-Johnsson syndrom og toksisk epidermal nekrolyse (blemmer): Alvorlige hudreaksjoner, ofte utløst av medisiner, som kjennetegnes av blemmedannelse og avskalling av huden. Kan ligne på serumsyke på grunn av utslett, blemmer, feber og generell sykdomsfølelse. Begge er overfølsomhetsreaksjoner, men Stevens-Johnson syndrom/ er betydelig mer alvorlig.
  • Stills sykdom: En sjelden inflammatorisk sykdom som kjennetegnes av feber, utslett, leddbetennelse og forhøyede betennelsesmarkører. Kan ligne på serumsyke på grunn av feber, utslett (ofte laksefarget), leddsmerter og generell sykdomsfølelse. Begge involverer systemisk betennelse.
  • Vaskulitt: En betennelse i blodårene som kan påvirke ulike organer. Ulike former for vaskulitt kan ligne på serumsyke på grunn av utslett (som kan være purpura eller andre typer), leddsmerter, feber og organspesifikke symptomer avhengig av hvilke blodårer som er affisert. Begge involverer immunologiske mekanismer.
    • Eosinofil granulomatose med polyangiitt (EGPA/Churg-Strauss vaskulitt): En form for vaskulitt som kjennetegnes av betennelse i små og mellomstore blodårer, ofte assosiert med astma og eosinofili (økte eosinofile granulocytter i blodet). Kan ligne på serumsyke på grunn av utslett, leddsmerter, feber og potensiell involvering av flere organer. Begge er immunmedierte tilstander.
    • Kawasakis syndrom (hos barn): En akutt vaskulitt som hovedsakelig rammer barn under fem år, og som kjennetegnes av feber, utslett, hovne lymfeknuter, konjunktivitt og forandringer i munn og lepper. Kan ligne på serumsyke på grunn av feber, utslett, hovne lymfeknuter og potensiell leddbetennelse. Begge er systemiske betennelsestilstander.
    • Hypersensitivitets vaskulitt; Betennelse i små blodkar, ofte utløst av medisiner eller infeksjoner. Ligner serumsyke svært mye da begge er hypersensitivitetsreaksjoner med vaskulitt som en sentral del. Symptombildet kan være nesten identisk med utslett (ofte purpura), leddsmerter og organspesifikke symptomer.
    • Urtikariell vaskulitt: En form for vaskulitt som gir elveblestlignende utslett, men med mer langvarige lesjoner og ofte ledsagende symptomer som feber og leddsmerter. Kan ligne på serumsyke på grunn av utslett, leddsmerter og feber. Begge involverer immunologiske mekanismer, men ved urtikariell vaskulitt er det en klar betennelse i blodkarene.
  • Virusinfeksjoner: Mange virusinfeksjoner kan gi utslett, feber og leddsmerter. Noen virusinfeksjoner kan ligne på serumsyke på grunn av disse symptomene. For eksempel kan parvovirus B19 gi et utslett som kan ligne, og Epstein-Barr virus (mononukleose) kan gi feber, hovne lymfeknuter og leddsmerter.

Behandling

Behandlingen av serumsykdom fokuserer på å fjerne den utløsende årsaken og dempe betennelsen. Dette kan inkludere:

  • Avslutte eventuell utløsende medisin
  • Kortikosteroider: Prednisolon f. eks 0,5-1 mg/kg/døgn eller metylprednisolon (SoluMedrol). 1-2mg/kg/d i.v.
  • Antihistaminer
  • NSAIDs
  • Smertestillende/analgetika mot leddsmerte

I de fleste tilfeller går serumsykdom over av seg selv i løpet av noen uker. Ved alvorlige tilfeller kan det være nødvendig med sykehusinnleggelse.

Litteratur


Denne siden har hatt 1 besøk i dag

Vennligst vurder denne siden